Select Page

Bezit aantonen

27-01-2017: Vanaf 2 januari 2017 is de handel van wildvang dieren verboden. Wie een grijze roodstaart heeft zonder het bijbehorende EU certificaat moet kunnen aantonen dat de vogel al voor die datum werd gehouden. Ook moet de papegaai een gesloten voetring hebben of, als hij dat niet heeft, gechipt worden. Op die manier is de vogel namelijk te identificeren. Er moet bovendien een administratie worden bijgehouden van alle gegevens over het dier met betrekking tot het houden of van eigenaar wisselen van de papegaai. Daarvoor heeft mijn.rvo.nl een speciale spreadsheet beschikbaar.

Het chippen (of bij jonge papegaaien aanbrengen van een gesloten voetring) zal verplicht worden vanaf het moment dat de grijze roodstaart wordt opgenomen op EU bijlage A. Dat zal waarschijnlijk eind januari/begin februari gebeuren, dus zorg dat u dit voor die tijd regelt. Aantonen dat u de papegaai al had voor januari 2017 kunt u doen met behulp van een aankoopbewijs (met daarop een datum en het ringnummer of chipnummer van de papegaai) of bijvoorbeeld met een bewijs van de dierenarts, zoals een uitdraai van patiëntgegevens met daarbij het chipnummer of het ringnummer en uiteraard uw eigen gegevens. Eventueel kunt ook met foto’s maken van het dier met op de achtergrond bijvoorbeeld de datum van teletekst waaruit blijkt dat u het dier nu al in uw bezit heeft.

Eigenaars die de papegaai willen verkopen of herplaatsen (waarbij het niet uitmaakt of daar geld voor gevraagd wordt, het gaat om het overdragen van het houderschap) moeten ervoor zorgen dat ze een EU certificaat bij hun vogel hebben. Dat is aan te vragen bij de overheid vanaf februari 2017. Handel in de grijze roodstaart mag alleen nog maar met zo’n EU certificaat, en bovendien mogen zowel het dier zelf als zijn ouders geen wildvang zijn. Elke nieuw gekweekte grijze roodstaart moet geringd worden met een vaste voetring.

Op het ringnummer staat het jaartal; over het algemeen wordt dit geaccepteerd als het geboortejaar. Elke vogel met een vaste voetring van de juist maat is aantoonbaar nakweek (ook als de voetring zelf niet meer afleesbaar is), omdat de ring alleen bij een hele jonge vogel om de poot kan worden geschoven.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de informatiepagina van de RVO.

Stop foute puppyhandel

26-01-2017: De Dierenbescherming heeft op dinsdag 24 januari de 70.878 keer ondertekende petitie ‘Stop foute puppyhandel’ aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken overhandigd. Afgelopen december voerden ze de campagne voor betere wet- en regelgeving op het gebied van puppyhandel.

De Dierenbescherming riep daarbij Van Dam op om hiervoor naar voorbeelden uit België en Frankrijk te kijken. Ze doelen daarbij op een verplicht traceerbaar registratienummer in elke advertentie, de hondenhandelaar verantwoordelijk stellen voor de omstandigheden waarin de pups gefokt zijn en een zogenaamde ‘Witte Lijst’ van geoorloofde hondenfokkers. Hierdoor kan foute puppyhandel beter worden tegengegaan.

Staatssecretaris Van Dam gaf in eerste reactie dat de illegale handel in puppy’s een hardnekkig probleem is en dat de overheid er alles aan doet om de illegale puppyhandel de kop in te drukken. Maar dat ook de consumenten goed op moeten letten waar ze hun puppy’s kopen.

In Nederland is een grote vraag naar honden, jaarlijks zo’n 150.000. Van ongeveer de helft blijkt de herkomst niet te achterhalen en de Dierenbescherming vreest dan ook dat deze afkomstig zijn van foute fokkers. Veel hiervan zijn gevestigd in Oost-Europese landen, maar ook in ons eigen land zijn er fokkers die het niet zo nauw nemen met de regels en het welzijn van de dieren. Fokteven worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te ‘produceren’. De pups zelf worden veel te jong bij hun moeder weggehaald, zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziekten en worden niet of slecht gesocialiseerd wat tot gedragsproblemen kan leiden.

Met het aanbieden van de handtekeningen wordt de petitie gesloten, maar door middel van lobby bij politiek en bedrijfsleven en voorlichting richting publiek blijft de Dierenbescherming zich sterk maken voor een einde aan de foute puppyhandel.